Η διαφορά μεταξύ καλλιεργημένου μαργαριταριού και φυσικού μαργαριταριού δεν είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια πιο ξεκάθαρη άποψη.

Στον κόσμο των αυθεντικών μαργαριταριών, υπάρχουν δύο κύριοι τύποι, που συχνά συγκρίνονται μεταξύ τους. Τα φυσικά μαργαριτάρια εναντίον των  καλλιεργημένων μαργαριταριών . Το γεγονός είναι ότι και οι δύο τύποι είναι πραγματικοί πολύτιμοι λίθοι. Ο τρόπος που σχηματίζονται είναι που τα κάνει διαφορετικά.

Πώς δημιουργείται ένα φυσικό μαργαριτάρι;

Ένα φυσικό μαργαριτάρι σχηματίζεται οργανικά όταν ένας ερεθιστικός παράγοντας βρεθεί στο εσωτερικό του μυός των μαλακών ιστών του στρειδιού κατά λάθος. Αυτό το ερεθιστικό, όπως η άμμος ή η σκόνη του θαλασσινού νερού, ενεργοποιεί τον αμυντικό μηχανισμό του στρειδιού. Έτσι το αναγκάζει να παράγει στρώματα εκκρίσεων. Το έκκριμα αυτό (που ονομάζεται μάργαρο και είναι ανθρακικό ασβέστιο),  εξελίσσεται σιγά σιγά σε ένα φυσικό μαργαριτάρι.

 

-Πως δημιουργείται  ένα καλλιεργημένο μαργαριτάρι;

Ένα καλλιεργημένο μαργαριτάρι είναι ένα γνήσιο μαργαριτάρι, που παράγεται από ένα στρείδι , αλλά με ανθρώπινη βοήθεια. Η καλλιέργεια μαργαριταριών περιλαμβάνει τη διαδικασία που κάνουν οι καλλιεργητές  μαργαριταριών, εισάγοντας  ένα ξένο σώμα μέσα στον μαλακό ιστό του στρειδιού. Από εκεί, τα στρώματα του μαργαριταριού σχηματίζονται φυσικά, όπως και με τα φυσικά μαργαριτάρια.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι καλλιεργημένων μαργαριταριών: μαργαριτάρια γλυκού και αλμυρού νερού .

 

-Ποια είναι η διαφορά στον τρόπο που σχηματίζεται ένα καλλιεργημένο μαργαριτάρι;

Mεταξύ των φυσικών και των καλλιεργημένων μαργαριταριών η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο ξεκινά η διαδικασία έκκρισης. Με τα φυσικά μαργαριτάρια, η διαδικασία γίνεται στον ωκεανό, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Από την άλλη πλευρά, τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια απαιτούν τη βοήθεια των καλλιεργητών μαργαριταριών για να ξεκινήσουν τη διαδικασία σχηματισμού τους.

 

-Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια θεωρούνται αληθινά μαργαριτάρια;

Ασφαλώς και  θεωρούνται αληθινά μαργαριτάρια τα μαργαριτάρια καλλιέργειας , αλλά δεν σχηματίζονται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τα περισσότερα μαργαριτάρια που διατίθενται σήμερα στην αγορά είναι καλλιεργημένα. Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι πολύ πιο σπάνια και, ως εκ τούτου, πολύ πιο πολύτιμα.

 

-Αξίζουν  τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια;

Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια Νότιας Θάλασσας είναι το πιο πολύτιμο είδος καλλιεργημένου μαργαριταριού στην αγορά σήμερα. Αυτά τα μαργαριτάρια υπάρχουν σε μια υπέροχη ποικιλία μεγεθών, σχημάτων και χρωμάτων. Μία σειρά από μαργαριτάρια της Νότιας Θάλασσας σε μεγάλο μέγεθος, μπορεί να φτάσει και στην τιμή των  $100.000 ή περισσότερο.

Διαφορετικοί τύποι στρειδιών παράγουν διαφορετικά  σχήματα, χρώματα και μεγέθη μαργαριταριών . Επιπλέον, τα στρείδια δημιουργούν επίσης μαργαριτάρια με διαφορετικούς τόνους, ποιότητα επιφάνειας και λάμψη – και όλοι αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν την αξία ενός μαργαριταριού.

 

-Γιατί τα φυσικά μαργαριτάρια είναι τόσο σπάνια;

Όπως αναφέρθηκα  παραπάνω, τα φυσικά μαργαριτάρια δημιουργούνται στον ωκεανό. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από 100.000 από αυτά τα πλάσματα που ζουν στις βαθιές θάλασσες για να φτιάξουν μόνο μια σειρά μαργαριταριών. Και, με τόσους πολλούς θαλάσσιους θηρευτές, τη ρύπανση των ωκεανών, τους ελάχιστους  δύτες στρειδιών  και άλλους παράγοντες που προκαλούν πρόωρους θανάτους σε αυτά τα πλάσματα, καθώς και η αυξημένη ζήτηση για  εύρεση ποιοτικών μαργαριταριών, έχει ως  αποτέλεσμα η αξία των φυσικών μαργαριταριών να ανεβαίνει πολύ. Η σπανιότητα τους επίσης  αυξάνει το κόστος, καθιστώντας τα μη προσιτά στους περισσότερους.

Το κόστος των μαργαριταριών είναι μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φυσικών μαργαριταριών και των καλλιεργημένων μαργαριταριών.

 

-Καλλιεργημένο Μαργαριτάρι και Ποιότητα

Επειδή τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια δημιουργούνται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, τα ποσοστά επιβίωσης των στρειδιών είναι πολύ υψηλότερα. Αυτό επιτρέπει στους καλλιεργητές μαργαριταριών να παράγουν υψηλής ποιότητας, αυθεντικά μαργαριτάρια.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την American Gem Society, τα περισσότερα από τα φυσικά μαργαριτάρια του ωκεανού έχουν ήδη συγκομιστεί από τους  δύτες μαργαριταριών.

Επομένως, παρόλο που η ποιότητα ενός καλλιεργημένου μαργαριταριού μπορεί να είναι ίδια με εκείνη ενός φυσικού μαργαριταριού, η καλλιεργημένη έκδοση είναι γενικά πολύ πιο προσιτή .

 

Εσείς λοιπόν επιλέγετε τι είδους μαργαριτάρια θα θέλατε να έχετε στην κατοχή σας.

Άλλωστε είτε καλλιέργειας, είτε φυσικά, παραμένουν εκπληκτικά κομψοτεχνήματα της φύσης!